Het lijntje is dun... - Familiewerk
22999
post-template-default,single,single-post,postid-22999,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Het lijntje is dun…

Hoe het gaat; de laatste weken, nee, maanden voel ik mij meestal heel goed. Ik heb vertrouwen in de toekomst en in mijn verbeterende gezondheid. Inmiddels kan ik weer flink wat werk verzetten in en om huis en met een rustuurtje ’s middags is het prima vol te houden. De voornaamste bijwerkingen die ik nu heb zijn voortdurende tintelingen in handen en voeten (neuropathie). Een akelig gevoel dat prikt en soms branderig aanvoelt. Het blijkt een gevolg te zijn van de chemotherapie en kan maanden lang aanhouden en soms blijft het aanwezig. Door de tintelingen is mijn tastzin sterk verminderd, ik merk bijvoorbeeld niet op als er iets uit mijn vingers valt, ik hoor of zie het pas als het op de grond komt. Warmte en koude komt vertraagd ‘binnen’ en dit is potentieel gevaarlijk.  Ook stabiel staan of wandelen is lastiger, ik voel het niet als ik misstap of op een oneffenheid ga staan. Mijn ‘gang’ is dan soms ook wat weifelend omdat ik er wat onzeker van word.

 

Positief; er zijn plannen en nieuwe stippen op de horizon. En uiteraard speelt een reis met de camper hierin een grote rol, een vastomlijnde bestemming hebben we nog niet, maar met het verder openstellen van Europese grenzen, ontstaan er vast ideeën. Het hebben van doelen is voor mij erg belangrijk om een toekomst te hebben en als vanzelf ontstaat daaruit zingeving.
‘Meestal’ schreef ik in de eerste regel, soms gaat het minder goed. In mijn lijf ervaar ik dan pijntjes en onduidelijke gevoelens, mentaal raak ik uit balans, voel ik angst en vertwijfeling en als gevolg ontstaan nog meer echte of ingebeelde pijntjes. De angst is bang-zijn voor pijn en verdriet om dit prachtige leven definitief te moeten loslaten, ik raak dan in een vicieuze  cirkel van negatieve gedachten. Na één of twee dagen ebt dit nare gevoel weer weg.
Het is heel bijzonder om te ervaren dat ik in deze fase meer en meer  intens het leven in mij opneem en ervaar. En juist dat ervaren en genieten maakt ook de negatieve kant heel voelbaar. Ik wil dit mooie leven nog lang niet achter mij laten!

 

Wandelen; onze grootste hobby hebben we weer opgepakt. Nu we niet met het OV kunnen reizen hebben we besloten om de resterende route (het Pionierspad Steenwijk-Muiden) twee keer af te leggen, we wandelen een afstand richting het eindpunt en dan weer terug naar de auto. We zien de route dus ook van de andere kant en het duurt wat langer, met een maximale afstand van totaal 12 km leggen we per keer ongeveer 6 km af. Dat gaat dus nog even duren voordat we in Muiden zijn, we hebben echter de tijd…:) We lopen nu door Lelystad en dat brengt prettige herinneringen met zich mee, wij hebben een paar jaar in Lelystad gewoond waar we elkaar leerden kennen (1981).

 

Twijfel; mijn behandeling ligt nu stil omdat we met de camper naar Griekenland zouden. Op 3 juni mag ik weer door de CT scanner en een week later een gesprek met mijn oncoloog over het vervolg van mijn behandeling. Nu het zo goed gaat heb ik twijfels of ik verder moet gaan met de behandeling. Wat gebeurt er als ik verder ga met de behandeling en wat als in niet verder ga en hoe zit het met die akelige bijwerkingen.
Ik ben nu soms zo sterk dat ik geen behandeling meer wil, maar wanneer het weer wat minder gaat, komt heel snel de twijfel weer boven drijven. ‘Eerst maar eens de scan afwachten’, zegt Jannie.

 

Zhineng; wekelijks volg ik nu privé lessen Zhineng (Chineng), een Chinese bewegings- en genezingsleer. De leer en de uitgangspunten zijn nagenoeg nieuw voor mij en ik verwonder mij over de subtiele bewegingen die veel concentratie en focus vereisen. Zodra een beweging beheerst wordt levert het zowel energie als ontspanning op. Ik ben weer aan het leren, heerlijk!
Zhineng gaat uit van het genezend vermogen van lichaam en geest, het vermogen wordt uitgebreid en krachtiger.

 

Je overtuigingen worden je gedachten
Je gedachten worden je woorden
Je woorden worden je daden
Je daden worden je gewoonten
Je gewoonten worden je waarden
Je waarden worden je lot

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.