Moeder

five-generations4

De belangrijkste vrouw in je leven was en is je moeder. En om hier een voorbeeld van te geven, volgt hier een beschrijving uit een opstelling;

Ze was een harde werkster. De directie van de scholenorganisatie was dik tevreden over haar inzet als leerkracht van groep 3. Ze vond het niet erg om dikke stapels met rapporten mee naar huis te nemen, ook werkjes van de kinderen werden in de avonduren afgemaakt. Logisch vond ze dat.
Tot ze na jaren vastliep. In de ziektewet voelde ze een schuldgevoel als een blok beton op haar schouders rusten, wie zou haar werk doen, er was geen vervanging. Dat ging niet lukken.

In de opstelling stond ze tegenover de directrice van haar school, aankijken lukt nauwelijks.
De begeleider zette iemand anders achter de directrice en vroeg: ‘Wie is dit?” “Mijn moeder”, zei ze, en ze slikte de zin bijna weer in. En in een waterval van woorden tegen haar moeder: “Het was nooit genoeg voor jou, nooit genoeg, hoe ik mijn best ook deed. Nooit was je gelukkig! Ik heb zó mijn best gedaan”  (uit Vonken van Verlangen).

Dit is één van de mogelijke dynamieken die er kunnen spelen in een familie, in een relatie tussen jou en je moeder. En wanneer je dit niet gaat herkennen, kan dit ook doorgegeven worden aan een volgende generatie.
Hieronder twee prachtig filmpjes over contact tussen moeder en kind. Voel je het?

Contact tussen moeder en kind

The still face experiment