Driehoeks verhouding

Waarom gaat de ene houding of in yoga-taal asana mij makkelijker af dan een andere, vraag ik mezelf als ik in een Trikonasana sta? Is er wellicht iets vertrouwds aan deze houding, iets vertrouwds van huis-uit soms? Ik heb geen idee, maar de overeenkomsten vind ik wel inspirerend.
Tri konas is Sanskriet voor drie hoeken. En deze driehoeken maken deze vorm tot één van de sterkste en stabiele vormen die er zijn. Makkelijk herkenbaar zijn de driehoeken gemaakt tussen de benen en de vloer, tussen je zij, je arm en je voorste been en een derde tussen de voeten en je bovenste hand.

De driehoek is een drie-eenheid die we veel tegenkomen in onze (heilige) wereld; bijvoorbeeld de drie-eenheid van geboorte, leven en dood of de drie-eenheid van aarde, ruimte en hemel. Vader, moeder en kind vormen in ons leven een meer zichtbare drie-eenheid. In yoga wordt gesproken over de drie Guna’s die in het leven een grote rol spelen; de Tamas is de kwaliteit van inertie of onbewust zijn, Rajas is de kwaliteit van passie en creativiteit en de derde Sattva is de kwaliteit van lichtheid en bewustzijn.

In het systemischwerk (familieopstelling) wordt een dynamiek gezien die triangulering wordt genoemd, een situatie waarbij het kind op de plaats van één van de ouders staat. In een opstellingen herkenbaar wanneer het kind tussen de ouders in staat of in een vorm die lijkt op een driehoek. En net als bij yoga is deze opstelling zeer krachtig en sterk en kan zich lang in standhouden. In het opstellingenwerk gaat het erom dat het kind (als volwassen persoon) ontdekt dat het kind mag zijn van vader en moeder en dat de ouders hun plaats innemen om vervolgens hun verantwoordelijkheid te omarmen. Langzaam raakt de driehoek los en gaat de verhouding tussen de drie personen richting een gezonde. Met dit inzicht en hernieuwde gevoel ziet de wereld er absoluut anders uit.

Het doel van yoga is om in een staat van hoger bewustzijn te komen. En iedereen die yoga beoefent of heeft beoefend onder goede begeleiding zal herkennen dat bewustwording zeker opgang komt en dat dit leidt tot meer harmonie in je leven. En dit is wat er ook ervaren kan worden een tijdje na aan een opstelling te hebben deelgenomen; bewustwording over jezelf, over je relatie(s) en verhoudingen en ook dit leidt tot een meer stabielere situatie. Soms gaat het snel en maakt iemand grote stappen, op andere momenten gebeurt er ogenschijnlijk niet zoveel maar dient het effect zich pas na een tijdje aan.

Intussen ben ik mij gaan afvragen of en hoe yoga-asana’s of mudra’s in te zetten zijn tijdens een familieopstelling.