Affirmatie

Ik accepteer wat ik voel… Ik vergeef de ander…. Ik mag mij veilig voelen…. Ik kan het… Ik ben vol zelfvertrouwen….

Waarschijnlijk ken je ze wel, affirmaties. Korte zinnetjes met een positieve intentie bedoeld om iets te bereiken dat er nu niet is of om ergens van af te komen. Het gaat uiteindelijk om het omkeren van een negatief gevoel naar een positieve gevoel. Affirmaties zijn bekend geworden door Tony Robbins en wellicht ook wel onze eigen ‘goeroe’ Emile Ratelband met zijn ‘tjakka!’ Boeken vol zijn er over het effect van een positieve gedachte, controle en het maken van je eigen realiteit die ook nog bewaarheid wordt, de maakbare wereld. In sommige NLP technieken zijn affirmaties ook terug te vinden.

Tijdens mijn laatste opleiding, een training tot AdemCoach, werden met regelmaat affirmaties gebruikt. Tijdens één van de ademsessies kreeg ik er één te horen die een enorme weerstand in gang zette.  Ik voelde de intentie  van de affirmatie niet, voelde juist het tegenovergestelde en was niet meer attent en bleef in gedachte hangen bij deze voor mij zelfs negatief uitwerkende affirmatie. Dit was een negatieve uitwerking van een positief bedoelde inzet.

Wanneer je van een gevoel af wilt en naar iets anders verlangt dan is er altijd een bron van dat gevoel. En die bron gaat niet weg door daar alleen maar iets positiefs tegenover te zetten. Je kunt de bron van je gevoel gaan onderzoeken en door inzicht, erkenning en herkenning het gevoel beetje bij beetje leren accepteren en wellicht zelfs als een kracht gebruiken.  Wat ook een mogelijkheid is, is het waarnemen van je gevoelens, ZIEN dat ze er zijn, dat je ze voelt en dat ze bij je horen.

De bron van het bestaan zijn de dingen die niet overgaan

Gebeurtenissen die wij meemaken zitten in ons systeem, daar zitten ze en blijven ze. Na begeleiding en training hoeven ze ons veelal niet meer te overweldigen en hebben we er mee leren leven, we hebben ze geïntegreerd in ons systeem, in ons mens-zijn.
Gevoelens horen bij je en maken jou uniek en tot een mooi mens. Omarm die gevoelens, kijk ernaar, doorleef ze en ga er helemaal in. Ooit las ik het boek ‘De blauwe vlam’ van David Deida, waarin hij aanbeveelt om IN je gevoelens te duiken, ga er helemaal in en spoedig worden ze minder en lichter.
En dit lijkt op de Boeddhistische manier van je zelf beschouwen en waarnemen, niets meer en niet minder. Neem je gevoelens waar en ervaar ze zoals ze zijn en probeer ze niet te veranderen.

Door mijn ervaring tijdens bovengenoemde training ben ik terughoudender geworden met het omgaan met affirmaties en heel kritisch kijk ik naar zo’n affirmatie en tast voortdurend af bij de ander welke functioneel is.